Voorbeelden

Aanbevelingen en beleidsvoorstellen, allemaal goed en wel, maar hoe vertaalt zich dat in de praktijk? Hier verzamelen we inspirerende voorbeelden gelijke kansen v/m/x, gelezen én goedgekeurd door onze experts.

Orange the World

Gebouwen, monumenten en plaatsen in ons land kleuren oranje om geweld tegen vrouwen aan te kaarten

Ieder jaar, in het kader van Internationale Dag tegen geweld op vrouwen op 25 november vindt de ‘Orange the world’-campagne plaats. Vrouwenrechten zijn mensenrechten en oranje symboliseert de opkomende zon, het aanbreken van een hoopvolle toekomst waarin meisjes en vrouwen veilig zijn.

Vanaf 25 november tot 10 december worden zowel in grote als in kleinere steden officiële gebouwen, monumenten en plaatsen in het oranje verlicht of getooid. Onder andere het Sportpaleis en het Vlinderpaleis in Antwerpen, de watertoren in Aalst, het Brusselse stadhuis, het casino in Oostende en de Rijselsepoort in Ieper doen mee.

Ook jouw gemeente kan meewerken om de strijd tegen geweld op vrouwen onder de aandacht te brengen.  
Belicht op ‘Orange your day’ - 25 november één of meerdere gebouwen in uw gemeente of stad. Stuur ons een foto en wij geven deze graag een plaatsje op de website. 

Brugge

Wandeling ZIJ-straten 

In Brugge zijn speciale wandelingen genaamd  ‘ZIJ-straten’ beschikbaar. Deze leiden je doorheen de stad en de vrouwengeschiedenis van Brugge! Een ervaren gids neemt je mee op een ware ontdekking doorheen Brugge en toont je de plaatsen waar vrouwen leefden en werkten. Je krijgt uitleg over de levenswijze maar ook hoe het verleden de situatie van vandaag nog steeds beïnvloedt.

8 maart - Internationale Vrouwendag 

Elk jaar organiseert Brugge een leuk gevulde dag in teken van internationale vrouwendag. Op 8 maart 2021 kaapten Brugse vrouwen Villa Bota . In een vier uur durende radio-uitzending interviewde Dalilla Hermans achtereenvolgens marathonloopster Beryl Otieno, slamdichter en rapper Doorn Roosje (Nina Everaert), politiek wetenschapper Maud Boey, psychologe Mathilde Vandemoortele, amoedespecialist en coördinator van vzw Wieder Pascale Cockhuyt en auteur/regisseur Lara Taveirne. 

De uitzending gemist?
Je kan de gesprekken hier achteraf nog beluisteren, netjes opgesplitst naar vier podcasts van een uur.

Hasselt

Hasselt Luierlief

De stad Hasselt zet zich in om met het project 'Hasselt Luierlief' de kenbaarheid van pamperplekjes in de Hasseltse Horecazaken en openbare voorzieningen te verhogen en te ondersteunen in de uitbouw ervan.

Jonge ouders dienen zich met hun gezin welkom te voelen in de binnenstad en er moeten voldoende voorzieningen aanwezig zijn om jonge ouders te ondersteunen.
Een van deze voorzieningen betreft de voldoende aanwezigheid van kwaliteitsvolle en verzorgde pamperplekjes in Hasselt welke meteen in het oog moeten springen.

Hasselt ziet nog veel potentieel in Hasselt Luierlief.  Niet alleen op restaurant of in een speelgoedwinkel moet je in alle rust de luier van je baby kunnen verversen, maar evengoed als je in de wachtzaal van een dokter zit. Jonge ouders hoeven niet meer op de grond van de toiletten de pamper van hun baby te verversen, dat is definitief verleden tijd. Zo hopen ze zelfs in de toekomst een pampercamper te bouwen, zodat jonge mama’s en papa’s ook op een foodtruckfestival, de wekelijkse markt of de kermis altijd een plek hebben om zich even terug te trekken.

Mechelen

Genderstatement

Vrouwen en mannen zijn gelijk
Voor de Stad Mechelen is de gelijkheid en gelijkwaardigheid van man en vrouw een fundamentele en onaantastbare hoeksteen van onze open samenleving die door diversiteit wordt gekenmerkt. Dit principe vormt de basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Vrouwen en mannen, jongens en meisjes hebben dezelfde rechten en plichten, moeten dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen, dezelfde dromen en ambities kunnen koesteren en waarmaken. Wie deel uitmaakt van de Mechelse samenleving moet deze  principes aanvaarden en respecteren. 

Stad Mechelen engageert zich om via al haar beleidsdomeinen op structurele wijze de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te pakken.
Bron en meer info: https://www.mechelen.be/genderstatement

Intrafamilaal geweld bespreekbaar maken

25 November is de ‘Internationale dag tegen geweld op vrouwen’. Naar aanleiding van deze dag lanceert Stad Mechelen ieder jaar een campagne.  Een voorbeeld hiervan is een filmpje dat intrafamiliaal geweld onder de aandacht durft brengen. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de jonge creatievelingen van Project Wolf. Een boodschap staat centraal: we moeten komaf maken met het taboe rond dit thema. Erover spreken is immers de eerste stap in een andere richting, zowel voor wie het meemaakt als voor wie een vermoeden heeft. 

Verder vind je ook heel veel praktische info over de verschillende vormen van geweld.  En last but not least zijn de links om slachtoffers én daders van geweld door te verwijzen naar gepaste hulpverlening. 

Bron: https://www.mechelen.be/ifg

Landen

Landen gaat ervoor in 2022!

Landen heeft zowel een schepen als een ambtenaar bevoegd voor gelijke kansen.

In het kader van de strijd tegen geweld op meisjes en vrouwen gaat deze gemeente dit jaar op 25/11 een of meerdere gebouwen oranje belichten.

Er werden al een aantal straten naar vrouwen vernoemd. Maar er is nog ruimte en intentie voor de toekomst.

De openbare ruimte moet voor iedereen veilig en toegankelijk zijn. Via een voorstudie gaat men de situatie en verbeterpunten in kaart brengen.

Op 10 maart ll. werd tijdens de vrouwengroep (oefeninitiatief Nederlands voor anderstaligen en Nederlandstaligen) de Internationale Vrouwendag in de kijker gezet.

Vredesvrouwen zullen onder de aandacht gebracht worden tijdens de herdenking van Wapenstilstand op 11 november. Dit werd in het verleden ook al gedaan.

Meisjes en de publieke ruimte

Meisjes spelen minder buiten dan jongens. Hoe zorg je ervoor dat meisjes zich meer thuis voelen in de publieke ruimte? Kind & Samenleving maakte een interactieve pdf met 10 ontwerpprincipes voor een meer genderinclusieve (speel)ruimte.

Samen met meisjes gingen ze na hoe speelruimte en publieke ruimte beter tegemoet kunnen komen aan de manier waarop meisjes buiten spelen, en hoe ruimte het spelen van meisjes beter kan ondersteunen. Meisjes zijn net zo goed als jongens op zoek naar avontuur. Ze combineren hun spel wel vaker met babbelen en chillen, en hun spel zelf wisselt meer af. Meisjes vragen dan ook naar een gevarieerde ruimte waar plaats is voor allerlei groepen.

Hoe je dat precies kan aanpakken? Laat je inspireren door de interactieve publicatie 'Meisjes en de publieke ruimte'!

 

Genk

Kinderdagverblijf van 6.30u tot 22.30u

In Genk is er het kinderdagverblijf  A.D. Wombat waar kindjes kunnen worden opgevangen van 6:30u tot maar liefst 22:30u.  Deze late uren zijn belangrijk voor de personen die niet de gewoonlijke nine-to-five job hebben.
Door deze uren kunnen ook zij gebruik maken van het kinderdagverblijf, en krijgen ook zij ondersteuning waar ze alle recht op hebben.

Gent

Vrouwelijke straatnamen in Gent

Inhaalbeweging voor toekenning van vrouwennamen
In verhouding tot het totale aantal plaatsnamen in Gent zijn plaatsnamen die verwijzen naar een vrouw nog steeds in de minderheid.  De stad Gent wil daarom zorgen voor een inhaalbeweging.

De (vrouwen)namen hebben bij voorkeur een link met Gent maar dit is geen noodzaak. Zo kan ook voor internationale figuren worden gekozen naar analogie met bijvoorbeeld “Marie Curiestraat” of "Marguerite Yourcenarpad”. De Stad Gent kiest hierbij voor mensen met een verdienste op maatschappelijk, wetenschappelijk en sociaal vlak zoals het decreet voorschrijft.

Babyspots

Babyspots zijn te vinden doorheen stad Gent. Een BabySpot is een gezellig plekje in de stad, waar personen op stap met een kindje een rustpunt hebben. Daar kunnen kindjes gevoed en verluierd kunnen worden. Je herkent deze plaatsen aan de sticker, maar deze plaatsen zijn ook online terug te vinden op een kaart.

Leuven

Gratis buggy uitlenen

De stad Leuven organiseert de uitleendienst van kinderwagens voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar. Mensen met kinderen kunnen op meerdere buggypunten in de stad terecht om een buggy uit te lenen. Ouders met jonge kinderen schakelen vaak over van de fiets naar de auto. Ze krijgen hun buggy niet vervoerd met de fiets of het openbaar vervoer. En dat is dan weer slecht voor het milieu. Daar wilden ze in Leuven iets aan veranderen en zo ontstond dit idee. 

Oostende

Terugbetaling anticonceptie

De pil een luxe? Niet echt, want voor sommige voorbehoedsmiddelen geldt er een tussenkomst via de mutualiteit.
Voor vrouwen met een beperkt inkomen blijkt de opleg vaak toch nog een grote hap uit hun budget.  Alle Oostendse vrouwen, ouder dan 21 jaar en met het statuut verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit, kunnen via Sociaal Huis Oostende tussenkomst krijgen in de kostprijs van anticonceptie. 


Women@Work voor vrouwen met migratie-achtergrond

Inzetten op het versterken van vrouwen in kader van arbeidsactivering blijft belangrijk. Daarom organiseren het FMDO en het Economisch Huis Oostende sessies van women@work, een informatiesessie voor vrouwen die professioneel aan de slag willen.  Na de sessie is er de mogelijkheid om in te schrijven bij Economisch Huis Oostende voor een traject op maat. De deelnemers krijgen ondersteuning op weg naar werk of opleiding en/of bij behalen van een rijbewijs.

Aandacht voor vredesvrouwen tijdens de twee wereldoorlogen

De gemeente Beerse haalde tijdens de toespraak van 11 november 2021 de drie heldinnen uit W.O. I aan (Edith Cavell, Louisa D'havé en Gabrielle Petit - zie onze digitale brochure). Ook werd in juni de Marie De Breynestraat ingehuldigd.

De gemeente Borsbeek verwees tijdens de herdenking van Wapenstilstand in 2021 naar onze brochure.

Orange the World

Gebouwen, monumenten en plaatsen in ons land kleuren oranje om geweld tegen vrouwen aan te kaarten

Ieder jaar, in het kader van Internationale Dag tegen geweld op vrouwen op 25 november vindt de ‘Orange the world’-campagne plaats. Vrouwenrechten zijn mensenrechten en oranje symboliseert de opkomende zon, het aanbreken van een hoopvolle toekomst waarin meisjes en vrouwen veilig zijn.

Vanaf 25 november tot 10 december worden zowel in grote als in kleinere steden officiële gebouwen, monumenten en plaatsen in het oranje verlicht of getooid. Onder andere het Sportpaleis en het Vlinderpaleis in Antwerpen, de watertoren in Aalst, het Brusselse stadhuis, het casino in Oostende en de Rijselsepoort in Ieper doen mee.

Ook jouw gemeente kan meewerken om de strijd tegen geweld op vrouwen onder de aandacht te brengen.  
Belicht op ‘Orange your day’ - 25 november één of meerdere gebouwen in uw gemeente of stad. Stuur ons een foto en wij geven deze graag een plaatsje op de website. 

Meisjes en de publieke ruimte

Meisjes spelen minder buiten dan jongens. Hoe zorg je ervoor dat meisjes zich meer thuis voelen in de publieke ruimte? Kind & Samenleving maakte een interactieve pdf met 10 ontwerpprincipes voor een meer genderinclusieve (speel)ruimte.

Samen met meisjes gingen ze na hoe speelruimte en publieke ruimte beter tegemoet kunnen komen aan de manier waarop meisjes buiten spelen, en hoe ruimte het spelen van meisjes beter kan ondersteunen. Meisjes zijn net zo goed als jongens op zoek naar avontuur. Ze combineren hun spel wel vaker met babbelen en chillen, en hun spel zelf wisselt meer af. Meisjes vragen dan ook naar een gevarieerde ruimte waar plaats is voor allerlei groepen.

Hoe je dat precies kan aanpakken? Laat je inspireren door de interactieve publicatie 'Meisjes en de publieke ruimte'!

 

Brugge

Wandeling ZIJ-straten 

In Brugge zijn speciale wandelingen genaamd  ‘ZIJ-straten’ beschikbaar. Deze leiden je doorheen de stad en de vrouwengeschiedenis van Brugge! Een ervaren gids neemt je mee op een ware ontdekking doorheen Brugge en toont je de plaatsen waar vrouwen leefden en werkten. Je krijgt uitleg over de levenswijze maar ook hoe het verleden de situatie van vandaag nog steeds beïnvloedt.

8 maart - Internationale Vrouwendag 

Elk jaar organiseert Brugge een leuk gevulde dag in teken van internationale vrouwendag. Op 8 maart 2021 kaapten Brugse vrouwen Villa Bota . In een vier uur durende radio-uitzending interviewde Dalilla Hermans achtereenvolgens marathonloopster Beryl Otieno, slamdichter en rapper Doorn Roosje (Nina Everaert), politiek wetenschapper Maud Boey, psychologe Mathilde Vandemoortele, amoedespecialist en coördinator van vzw Wieder Pascale Cockhuyt en auteur/regisseur Lara Taveirne. 

De uitzending gemist?
Je kan de gesprekken hier achteraf nog beluisteren, netjes opgesplitst naar vier podcasts van een uur.

Genk

Kinderdagverblijf van 6.30u tot 22.30u

In Genk is er het kinderdagverblijf  A.D. Wombat waar kindjes kunnen worden opgevangen van 6:30u tot maar liefst 22:30u.  Deze late uren zijn belangrijk voor de personen die niet de gewoonlijke nine-to-five job hebben.
Door deze uren kunnen ook zij gebruik maken van het kinderdagverblijf, en krijgen ook zij ondersteuning waar ze alle recht op hebben.

Gent

Vrouwelijke straatnamen in Gent

Inhaalbeweging voor toekenning van vrouwennamen
In verhouding tot het totale aantal plaatsnamen in Gent zijn plaatsnamen die verwijzen naar een vrouw nog steeds in de minderheid.  De stad Gent wil daarom zorgen voor een inhaalbeweging.

De (vrouwen)namen hebben bij voorkeur een link met Gent maar dit is geen noodzaak. Zo kan ook voor internationale figuren worden gekozen naar analogie met bijvoorbeeld “Marie Curiestraat” of "Marguerite Yourcenarpad”. De Stad Gent kiest hierbij voor mensen met een verdienste op maatschappelijk, wetenschappelijk en sociaal vlak zoals het decreet voorschrijft.

Babyspots

Babyspots zijn te vinden doorheen stad Gent. Een BabySpot is een gezellig plekje in de stad, waar personen op stap met een kindje een rustpunt hebben. Daar kunnen kindjes gevoed en verluierd kunnen worden. Je herkent deze plaatsen aan de sticker, maar deze plaatsen zijn ook online terug te vinden op een kaart.

Hasselt

Hasselt Luierlief

De stad Hasselt zet zich in om met het project 'Hasselt Luierlief' de kenbaarheid van pamperplekjes in de Hasseltse Horecazaken en openbare voorzieningen te verhogen en te ondersteunen in de uitbouw ervan.

Jonge ouders dienen zich met hun gezin welkom te voelen in de binnenstad en er moeten voldoende voorzieningen aanwezig zijn om jonge ouders te ondersteunen.
Een van deze voorzieningen betreft de voldoende aanwezigheid van kwaliteitsvolle en verzorgde pamperplekjes in Hasselt welke meteen in het oog moeten springen.

Hasselt ziet nog veel potentieel in Hasselt Luierlief.  Niet alleen op restaurant of in een speelgoedwinkel moet je in alle rust de luier van je baby kunnen verversen, maar evengoed als je in de wachtzaal van een dokter zit. Jonge ouders hoeven niet meer op de grond van de toiletten de pamper van hun baby te verversen, dat is definitief verleden tijd. Zo hopen ze zelfs in de toekomst een pampercamper te bouwen, zodat jonge mama’s en papa’s ook op een foodtruckfestival, de wekelijkse markt of de kermis altijd een plek hebben om zich even terug te trekken.

Leuven

Gratis buggy uitlenen

De stad Leuven organiseert de uitleendienst van kinderwagens voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar. Mensen met kinderen kunnen op meerdere buggypunten in de stad terecht om een buggy uit te lenen. Ouders met jonge kinderen schakelen vaak over van de fiets naar de auto. Ze krijgen hun buggy niet vervoerd met de fiets of het openbaar vervoer. En dat is dan weer slecht voor het milieu. Daar wilden ze in Leuven iets aan veranderen en zo ontstond dit idee. 

Mechelen

Genderstatement

Vrouwen en mannen zijn gelijk
Voor de Stad Mechelen is de gelijkheid en gelijkwaardigheid van man en vrouw een fundamentele en onaantastbare hoeksteen van onze open samenleving die door diversiteit wordt gekenmerkt. Dit principe vormt de basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Vrouwen en mannen, jongens en meisjes hebben dezelfde rechten en plichten, moeten dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen, dezelfde dromen en ambities kunnen koesteren en waarmaken. Wie deel uitmaakt van de Mechelse samenleving moet deze  principes aanvaarden en respecteren. 

Stad Mechelen engageert zich om via al haar beleidsdomeinen op structurele wijze de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te pakken.
Bron en meer info: https://www.mechelen.be/genderstatement

Intrafamilaal geweld bespreekbaar maken

25 November is de ‘Internationale dag tegen geweld op vrouwen’. Naar aanleiding van deze dag lanceert Stad Mechelen ieder jaar een campagne.  Een voorbeeld hiervan is een filmpje dat intrafamiliaal geweld onder de aandacht durft brengen. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de jonge creatievelingen van Project Wolf. Een boodschap staat centraal: we moeten komaf maken met het taboe rond dit thema. Erover spreken is immers de eerste stap in een andere richting, zowel voor wie het meemaakt als voor wie een vermoeden heeft. 

Verder vind je ook heel veel praktische info over de verschillende vormen van geweld.  En last but not least zijn de links om slachtoffers én daders van geweld door te verwijzen naar gepaste hulpverlening. 

Bron: https://www.mechelen.be/ifg

Oostende

Terugbetaling anticonceptie

De pil een luxe? Niet echt, want voor sommige voorbehoedsmiddelen geldt er een tussenkomst via de mutualiteit.
Voor vrouwen met een beperkt inkomen blijkt de opleg vaak toch nog een grote hap uit hun budget.  Alle Oostendse vrouwen, ouder dan 21 jaar en met het statuut verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit, kunnen via Sociaal Huis Oostende tussenkomst krijgen in de kostprijs van anticonceptie. 


Women@Work voor vrouwen met migratie-achtergrond

Inzetten op het versterken van vrouwen in kader van arbeidsactivering blijft belangrijk. Daarom organiseren het FMDO en het Economisch Huis Oostende sessies van women@work, een informatiesessie voor vrouwen die professioneel aan de slag willen.  Na de sessie is er de mogelijkheid om in te schrijven bij Economisch Huis Oostende voor een traject op maat. De deelnemers krijgen ondersteuning op weg naar werk of opleiding en/of bij behalen van een rijbewijs.

Landen

Landen gaat ervoor in 2022!

Landen heeft zowel een schepen als een ambtenaar bevoegd voor gelijke kansen.

In het kader van de strijd tegen geweld op meisjes en vrouwen gaat deze gemeente dit jaar op 25/11 een of meerdere gebouwen oranje belichten.

Er werden al een aantal straten naar vrouwen vernoemd. Maar er is nog ruimte en intentie voor de toekomst.

De openbare ruimte moet voor iedereen veilig en toegankelijk zijn. Via een voorstudie gaat men de situatie en verbeterpunten in kaart brengen.

Op 10 maart ll. werd tijdens de vrouwengroep (oefeninitiatief Nederlands voor anderstaligen en Nederlandstaligen) de Internationale Vrouwendag in de kijker gezet.

Vredesvrouwen zullen onder de aandacht gebracht worden tijdens de herdenking van Wapenstilstand op 11 november. Dit werd in het verleden ook al gedaan.

Aandacht voor vredesvrouwen tijdens de twee wereldoorlogen

De gemeente Beerse haalde tijdens de toespraak van 11 november 2021 de drie heldinnen uit W.O. I aan (Edith Cavell, Louisa D'havé en Gabrielle Petit - zie onze digitale brochure). Ook werd in juni de Marie De Breynestraat ingehuldigd.

De gemeente Borsbeek verwees tijdens de herdenking van Wapenstilstand in 2021 naar onze brochure.

Met steun van