Voorbeelden

Aanbevelingen en beleidsvoorstellen, allemaal goed en wel, maar hoe vertaalt zich dat in de praktijk? Hier verzamelen we inspirerende voorbeelden gelijke kansen v/m/x.

Geeft u graag zelf iets door? Mail dan naar Anne Rowie: anne.rowie@vrouwenraad.be.

 

 

Feministische leeslijst

De Vrouwenraad stelt een feministische leeslijst samen. Deze zal gebruikt worden ter voorbereiding van de leessalons in 2023. Ook ter inspiratie voor gemeentelijke initiatieven!

https://www.goodreads.com/user/show/158430568-vrouwenraad

Landen

Rugby voor jongens én meisjes

Rugbyclub Haspinga organiseerde tijdens het laatste weekend van maart voor de eerste keer een rugbytornooi voor jongens én meisjes. In totaal namen er 250 kinderen deel. De reactie van het jonge meisje op het einde van het fragment (ROB nieuws) vat heel goed samen waar feminisme en gelijke kansen voor staan!

https://www.robtv.be/sport/eerste-rugbytoernooi-van-haspinga-voor-jeugd-is-succes-250-jongens-en-meisjes-namen-deel-151377

Jeugdopbouwwerk Landen organiseerde een actie aan het Landense stadhuis t.g.v. Internationale Vrouwendag op 8 maart. Ze kregen daarbij de steun van het lokaal bestuur en van meerdere verenigingen.

Een van de sprekers was een medewerkster van Vuur vzw, een organisatie die werkt met mensen op de vlucht en met dak- en thuislozen. Er werd onder meer toegelicht hoe het komt dat een meisje met een vluchtverhaal nog kwetsbaarder is dan andere personen die gevlucht zijn.

Landen heeft in de voorbije jaren twee nieuwe straten naar bekende lokale vrouwen vernoemd. Maar er is nog ruimte en intentie voor de toekomst.

Tijdens de herdenkingsviering van 11 november 2022 heeft men verwezen naar vrouwelijke verzetshelden.

De gemeente Landen heeft een schepen en een ambtenaar bevoegd voor gelijke kansen, er zijn twee jonge vrouwelijke schepenen, de algemeen waarnemend directeur is een vrouw en heel wat hogere functies worden door vrouwen ingenomen.

De openbare ruimte moet voor iedereen veilig en toegankelijk zijn. Via een voorstudie gaat men de situatie en verbeterpunten in kaart brengen.

 

 

Sint-Niklaas

Ter gelegenheid van 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseerde Avansa (voorheen Vormingplus of Volkshogescholen) in samenwerking met meer dan twintig verenigingen en met ondersteuning van de stad Sint-Niklaas op 4 maart 2023 van 11u tot 17u een Vrouwenfestival op de Grote Markt.

Dit festival stond helemaal in het teken van meer balans of evenwicht tussen werk, vrije tijd en (zelf)zorg. Op het programma: workshops, lezingen, live optredens, kinderanimatie en internationaal eten en drinken.

De Vrouwenraad organiseerde op 8 maart zelf mee de Internationale Vrouwendag in Sint-Niklaas, samen met ABVV, ACV Puls, Marianne, Hart boven Hard, Vrouwencentrum en Furia. Het Collecti.e.f. 8 maars Sint-Niklaas pakte uit met een sterk avondprogramma: een haka-dans voor gratis menstruatieproducten en pakkende getuigenissen met oproepen voor hogere minimumlonen, sterkere openbare diensten, een minimumpensioen van 1500 euro netto na veertig jaar werken, meer investeringen in gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang en ouderenzorg, en meer daadkracht tegen seksisme, grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Hier leest u een artikel op DeWereldMorgen.

 

Quaregnon

Femi(ni)cide en gendergerelateerde dodingen (2023)

Op donderdag 9 maart a.s. vindt in Quaregnon de inauguratie plaats van een gedenkteken ter herinnering aan de slachtoffers van femi(ni)cide en intrafamiliaal geweld. Op de Place Nicolas Jenart zal de burgemeester om 18u als eerste het woord nemen. 

De gemeente Quaregnon en de Compagnie de la Bête Noire hebben voor het financiële luik gezorgd. Er kwam onder meer bijkomende ondersteuning en hulp vanuit de Réseau Vif Borain, de FOD Binnenlandse Zaken en de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Quaregnon heeft zijn identiteit aan drie ankerpunten vastgeklikt: solidariteit, interculturaliteit en samenleven. De gedenksteen brengt de vrouwelijke slachtoffers van intrafamiliaal geweld in herinnering. Tegelijk wordt het jarenlange veldwerk van de sociale diensten qua veiligheid en preventie op de voorgrond geplaatst. Maar het is vooral een onvoorwaardelijke oproep om de strijd met het geweld op vrouwen te blijven voeren.

Klik hieronder om meer te lezen:

dossier de presse stele feminicide Quaregnon

Tienen

European Disability Card in Tienen (2023)

De gemeente Tienen pakt uit met de vernieuwde European Disability Card. Het is nu voor gebruikers nog handiger geworden om de kaart aan te vragen. Er zijn ook een aantal voordelen aan verbonden bij de vrijetijdsdiensten van de stad, zoals sport en cultuur.

Meer info op www.eudisabilitycard.be.

Leuven

Internationale Vrouwendag op 7, 8 en 9 maart 2023

Het centrale thema is de solidariteit tussen feministische generaties/groepen en emancipatiebewegingen.

Leuven bijt op dinsdagavond 7 maart om 20u in de Bib de spits af met een gesprek over vrouwenrechten toen en nu, hier en elders. Professor Eva Brems modereert het gesprek tussen sprekers van verschillende generaties en met diverse ervaringen en achtergronden.

Op woensdagnamiddag (Bib, van 14u tot 17u30) organiseert men een voorleesmarathon voor kinderen met een boeiende mix van verhalen over empowerment. Onder meer de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani en nieuwsanker Goedele Wachters tekenen present.

Donderdagavond om 20u in M Leuven is er de leesclub 'De Argonauten', naar het boek van Maggie Nelson. In kleine groepjes komen de volgende thema's aan bod: genderfluïditeit, radicale individuele vrijheid en de waarde van zorg voor een gezin. Meer info: klik hier.

Ik Sta Op (2023)

Deze campagne roept getuigen van discriminatie en geweld op om tussen te komen wanneer ze iets horen of zien dat niet door de beugel kan. Zoals bijvoorbeeld een seksistische of racistische opmerking of pestgedrag omwille van iemands geaardheid. Leuven biedt een interactieve workshop aan met tips om in te grijpen bij ongepast gedrag. Scholen, organisaties, sportclubs en jeugdverenigingen kunnen een training op maat aanvragen.

Lees hier meer.

Gratis buggy uitlenen (2021)

De stad Leuven organiseert de uitleendienst van kinderwagens voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar. Mensen met kinderen kunnen op meerdere buggypunten in de stad terecht om er één uit te lenen. Ouders met jonge kinderen schakelen vaak over van de fiets naar de auto. Ze krijgen hun buggy niet vervoerd met de fiets of het openbaar vervoer. En dat is dan weer slecht voor het milieu. Daar wilden ze in Leuven iets aan veranderen en zo ontstond dit idee. 

 

 

ZIJkant & Girls Make The City

In de warme nazomer van 2022 verenigden ZIJkant, de progressieve vrouwenbeweging en de sociaal-stedelijke organisatie Wetopia (making cities together in new alliances) 25 jongeren met heel verschillende interesses en achtergronden rond een stukje Brussel dat ze delen: het skatepark aan de Kapellekerk en de directe omgeving in de Marollen. Het is een plaats en een buurt waar geen van hen zich echt vrij of veilig voelt. Samen bedachten ze hoe hun stad een meer inclusieve plek kon worden, voor henzelf, maar ook voor hun ouders, vrienden en buren. Hun voorstellen werden vertaald naar aanbevelingen voor stadsplanners. De Stad Brussel had de projectoproep gelanceerd.

DIGITALE_BROCHURE-Girls-Make-The-City

Orange the World

Gebouwen, monumenten en plaatsen in ons land kleuren oranje om geweld tegen vrouwen aan te kaarten

Ieder jaar, in het kader van de Internationale dag tegen geweld op vrouwen op 25 november vindt de ‘Orange the world’-campagne plaats. Vrouwenrechten zijn mensenrechten en oranje symboliseert de opkomende zon, het aanbreken van een hoopvolle toekomst waarin meisjes en vrouwen veilig zijn.

Vanaf 25 november tot 10 december (verjaardag UVRM) worden zowel in grote als in kleinere steden officiële gebouwen, monumenten en plaatsen in het oranje verlicht of getooid. Onder andere het Sportpaleis en het Vlinderpaleis in Antwerpen, de watertoren in Aalst, het Brusselse stadhuis, het casino in Oostende en de Rijselsepoort in Ieper deden mee in 2021.

In 2022 deden onder meer Affligem, Roeselare en Knokke-Heist mee. Zonta Roeselare en Soroptimist Roslar, beide serviceclubs, zorgden ervoor dat beelden een oranje hesje kregen, dat bomen versierd werden met oranje linten, dat het AZ Delta oranje uitgelicht werd en dat enkele bussen van De Lijn voorzien werden van een oranje banner. In Knokke-Heist was Zonta betrokken bij de oranje belichting van het Cultuurcentrum en het AGSO-gebouw 't Walletje. In Sint-Niklaas droegen bomen en standbeelden oranje lintjes en capes, opnieuw een samenwerking tussen Zonta Club Waasland en Soroptimist Club Land van Waas. De campagne zette ook hulplijn 1712 in de kijker. Deze lijn is gratis en anoniem. Het nummer was zichtbaar op bussen van De Lijn en op broodzakken.

Manneken Pis in Brussel droeg op 25 november opnieuw zijn oranje kostuumpje.

Ook jouw gemeente kan meewerken om de strijd tegen geweld op vrouwen onder de aandacht te brengen.  
Belicht op ‘Orange your City’-dag een of meerdere gebouwen in je gemeente of stad. Stuur ons een foto en wij geven deze graag een plaatsje op de website. 

Brugge

Wandeling ZIJ-straten (2021)

In Brugge zijn speciale wandelingen genaamd  ‘ZIJ-straten’ te volgen. Deze leiden je doorheen de stad en de vrouwengeschiedenis van Brugge. Een ervaren gids neemt je mee op een ware ontdekking doorheen Brugge en toont je de plaatsen waar vrouwen leefden en werkten. Je krijgt uitleg over hun levenswijze maar ook vertelt men je hoe het verleden de situatie van vandaag nog steeds beïnvloedt.

8 maart - Internationale Vrouwendag 

Elk jaar organiseert Brugge een leuk gevulde dag in het teken van internationale vrouwendag. Op 8 maart 2021 kaapten Brugse vrouwen Villa Bota . In een vier uur durende radio-uitzending interviewde Dalilla Hermans achtereenvolgens marathonloopster Beryl Otieno, slamdichter en rapper Doorn Roosje (Nina Everaert), politiek wetenschapper Maud Boey, psychologe Mathilde Vandemoortele, amoedespecialist en coördinator van vzw Wieder Pascale Cockhuyt en auteur/regisseur Lara Taveirne. 

De uitzending gemist?
Je kan de gesprekken hier achteraf nog beluisteren, netjes opgesplitst naar vier podcasts van een uur.

Meisjes en de publieke ruimte

Meisjes spelen minder buiten dan jongens. Hoe zorg je ervoor dat meisjes zich meer thuis voelen in de publieke ruimte? Kind & Samenleving maakte een interactieve pdf met 10 ontwerpprincipes voor een meer genderinclusieve (speel)ruimte.

Samen met meisjes gingen ze na hoe speelruimte en publieke ruimte beter tegemoet kunnen komen aan de manier waarop meisjes buiten spelen, en hoe ruimte het spel van meisjes beter kan ondersteunen. Meisjes zijn net zo goed als jongens op zoek naar avontuur. Ze combineren hun spel wel vaker met babbelen en chillen, en hun spel zelf wisselt meer af. Meisjes vragen dan ook naar een gevarieerde ruimte waar plaats is voor allerlei groepen.

Hoe ze dat precies aanpakken? Laat je inspireren door de interactieve publicatie 'Meisjes en de publieke ruimte'! (2021)

 

Mechelen

Genderstatement (2021)

Vrouwen en mannen zijn gelijk
Voor de stad Mechelen is de gelijkheid en gelijkwaardigheid van man en vrouw een fundamentele en onaantastbare hoeksteen van onze open samenleving die door diversiteit wordt gekenmerkt. Dit principe vormt de basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Vrouwen en mannen, jongens en meisjes hebben dezelfde rechten en plichten, moeten dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen, dezelfde dromen en ambities kunnen koesteren en waarmaken. Wie deel uitmaakt van de Mechelse samenleving moet deze principes aanvaarden en respecteren. 

Stad Mechelen engageert zich om via al haar beleidsdomeinen op structurele wijze de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te pakken.
Bron en meer info: https://www.mechelen.be/genderstatement

Intrafamilaal geweld bespreekbaar maken (2021)

25 november is de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Naar aanleiding van deze dag lanceert de stad Mechelen ieder jaar een campagne.  Een voorbeeld hiervan is een filmpje dat intrafamiliaal geweld onder de aandacht durft te brengen. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de jonge creatievelingen van Project Wolf. Eén boodschap staat centraal: we moeten komaf maken met het taboe rond dit thema. Erover spreken is immers de eerste stap in een andere richting, zowel voor wie het meemaakt als voor wie een vermoeden heeft. 

Verder vind je ook heel veel praktische info over de verschillende vormen van geweld.  En last but not least zijn er de links om slachtoffers én daders van geweld door te verwijzen naar gepaste hulpverlening. 

Bron: https://www.mechelen.be/ifg

De stad Mechelen heeft zich in 2021 samen met de plaatselijke horeca ook geëngageerd om seksuele intimidatie en agressie in het nachtleven te voorkomen. Er zijn een aantal kwetsbare nachtcafés en uitgaanszones. Het plan is preventief bedoeld en behelst een vijftal concrete actiepunten. Zo onder meer een coachingtraject voor horecapersoneel om signalen en risico’s te herkennen en een sensibiliseringscampagne in de cafés, met preventieve tips en do’s en don’ts op bierviltjes, placemats en affiches. Het buurtinformatienetwerk horeca (BIN H) werd geheractiveerd. Er wordt verder ingezet op de virtuele chatbot Yana, ontwikkeld in de strijd tegen straatintimidatie, om het veiligheidsgevoel te verbeteren.

De Marollen

Veiliger skaten voor vrouwen in de Marollen (2023)

Girls Make the City is het project van de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant, in samenwerking met de stadsmakers van Wetopia. Ze gingen – na een projectoproep van de Stad Brussel in verband met gender en stedenbouw – op zoek naar de manier waarop men een stad kan creëren die veilig aanvoelt voor iedereen. Daarvoor consulteerden ze een twintigtal meisjes en jonge vrouwen die vaak in de Marollen vertoeven.

Jongens en mannen die zich niet weten te gedragen, durven gemakkelijk seksistische en schunnige opmerkingen te maken en oneerbare voorstellen te doen. Ook houden ze niet altijd hun handen thuis.

Negen op de tien meisjes in Antwerpen, Brussel en Charleroi hebben al seksueel getinte straatintimidatie meegemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Plan International, een ngo voor kinderrechten. De helft van de meisjes past hun gedrag aan. Ze mijden bepaalde plekken of nemen een andere route, gaan niet alleen op stap of kleden zich anders.

Het onderzoek van ZIJkant resulteerde in een reeks concrete acties, adviezen voor beleidsmakers en een vierdelige podcastreeks. In de laatste aflevering van de podcast gaan de meisjes dieper in op het thema van gender in de publieke ruimte. Ze delen ideeën om de publieke ruimte van het Ursulineskatepark in de Brusselse Marollen veiliger te maken voor meisjes en vrouwen. Terug te vinden op Apple Podcasts en Spotify!

Welke maatregelen kunnen bijdragen aan een oplossing? Allereerst betere verlichting en openbare toiletten voor vrouwen. Maar ook workshops micro-agressie op school en meer meisjes die naar het skatepark gaan om sterker in groep te staan en de openbare ruimte op te eisen.

Tijdens de maand juli zullen meisjes en vrouwen op een wall of truth naast het station Kapellekerk hun ervaringen met straatintimidatie via een fresco kunnen delen: feministische citaten, verwijzingen naar seksisme en hashtags om jongens en mannen te sensibiliseren. “De bedoeling is dat jongens en mannen bondgenoten worden", aldus Julie Van Garsse van ZIJ-kant.

Lees en bekijk hier meer.

 

 

 

Vlaanderen

Vlaanderen opent vijf extra centra in de strijd tegen intrafamiliaal geweld (2023)

We hebben in Vlaanderen al vier Family Justice Centers (twee in Antwerpen en twee in Limburg), waar slachtoffers van intrafamiliaal geweld terechtkunnen. In 2023 komen er nog vijf bij: in Leuven, Halle, Gent, Kortrijk en Oostende. Zo zal elke Vlaamse provincie minstens één centrum hebben. Een multidisciplinair team werkt er samen onder hetzelfde dak: hulpverleners, politie, justitie en andere betrokkenen.

In de bestaande centra steeg het aantal begeleidingen op twee jaar tijd met 40 % tot 2600 in 2022. Steden en gemeenten investeren mee in de verdere uitrol van het project. Hiermee komt men tegemoet aan de nood aan extra ondersteuning. Er komen ook meer kinderpsychologen. Een lotgenotenwerking wordt opgestart. De vijf nieuwe centra zullen eerst en vooral de risicogezinnen beter volgen.

Aalst

Workshop geweldloos opvoeden

Hoe kan jij je als opvoeder (hulpverlener, ouder, zorgleerkracht, pleegouder) krachtig verzetten tegen onacceptabel gedrag (zoals agressie, niet meer naar school gaan, druggebruik, gameverslaving), zonder daarbij terecht te komen in spiralen van onmacht en escalaties?

Deze infoavond voor iedereen die met opvoeding van jongeren te maken heeft, vindt plaats op dinsdag 2 mei 2023 om 19u30 in Utopia (zaal De Geuzen, Utopia 1 in Aast).

Hilde Leonard, drijvende kracht achter het Vormingsnetwerk Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet op school (www.NAGVopschool.be), leidt de avond, die tot stand kwam in samenwerking met het Vredeshuis Aalst.

Deelname is gratis, vooraf inschrijven is verplicht en kan via dit formulier tot de dag ervoor (12 uur). 

 

Stad Brussel

Het Brussels plan ter bestrijding van seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen loopt van 2020 tot 2024. Dit is het eerste globale Brusselse plan dat deze problematiek op gecoördineerde, transversale, transparante en efficiënte wijze wil aanpakken. Zowel preventie, sensibilisering als slachtoffer- en daderhulp komen aan bod. Er werden 56 acties uitgerold.

Herdenking verzetsheldinnen

De gemeente Beerse haalde tijdens de toespraak van 11 november 2021 de drie heldinnen uit W.O. I aan (Edith Cavell, Louisa D'havé en Gabrielle Petit - zie onze digitale brochure). Ook werd in juni de Marie De Breynestraat ingehuldigd.

De gemeente Borsbeek verwees tijdens de herdenking van Wapenstilstand in 2021 naar onze brochure.

In 2022 kregen de twee digitale brochures veel aandacht. Gelijke Kansen Vlaanderen en het kabinet van bevoegd minister Bart Somers waren vol lof, net als onze aangesloten verenigingen en onze vredesvrouwen. We kregen heel wat bestellingen binnen voor white poppies, die daarna opgespeld werden tijdens de herdenkingen van Wapenstilstand op 11 november. De gemeentes Landen, Gent en Brugge zeiden inspiratie te zullen halen uit de brochures bij de opmaak van hun speech. Gent en Landen beloofden in de toekomst onze namenlijst te gebruiken bij de zoektocht naar nieuwe straatnamen.

De gemeente Borsbeek bezorgde de brochures aan de drie onderwijsinstellingen, deelde white poppies uit en de burgemeester verwees in zijn toespraak uitgebreid naar de Vrouwenraad, waarvoor onze oprechte dank. Zie foto's lager.

De gemeente Schaarbeek was verheugd dat er drie van haar verzetsvrouwen opgenomen werden in de brochures en zou er in het gemeentekrantje van november een artikel aan wijden.

De stad Antwerpen gaf mee via de nieuwsbrief van het Vredescentrum de nodige aandacht te zullen besteden aan de digitale brochures en nodigde de Vrouwenraad uit om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheid op het Schoonselhof (11 november, Wapenstilstand). Hier gingen wij uiteraard graag op in.

De stad Ieper is bezig met de omzetting van de twintig portretten naar een tentoonstelling met panelen. Die gaat in mei van start en kan daarna het hele land rondreizen. Meer info volgt!

 

Gent

Vrouwelijke straatnamen in Gent (2022)

Inhaalbeweging voor toekenning van vrouwennamen
In verhouding tot het totale aantal plaatsnamen in Gent zijn plaatsnamen die verwijzen naar een vrouw nog steeds in de minderheid.  De stad Gent wil daarom zorgen voor een inhaalbeweging.

De (vrouwen)namen hebben bij voorkeur een link met Gent maar dit is geen noodzaak. Zo kan ook voor internationale figuren worden gekozen naar analogie met bijvoorbeeld de Marie Curiestraat of het Marguerite Yourcenarpad. De Stad Gent kiest hierbij voor mensen met een verdienste op maatschappelijk, wetenschappelijk en sociaal vlak zoals het decreet voorschrijft.

De inhaalbeweging is nu volop bezig. De Gentse straat-, brug-, park- en tuinnamen worden steeds vrouwelijker. Ongeveer een kwart is naar een vrouw vernoemd: Louisa D'Havé, Edith Cavell, Regine Beer, Yvonne Fontaine, Paula Marckx en Emilia Dutry. Ook tien straten en paden kregen de naam van Gentse verzetsstrijdsters: de Hilda Daneelsstraat, de Hélène Mallebranckestraat, de Martha Anthonisstraat, de Simonne Verhellestraat, de Pierrette Cuelenaerestraat, het Julienne De Plupad, de Martha Grypstraat, het Stephania Demoorpad, het Simone Moulinpad en de Marie Pollstraat (met geboorte- en sterfdatum plus het onderschrift 'Gentse verzetsstrijdster').

Lokaal actieplan straatintimidatie

In het kader van het twee- of driejarig Safer cities-programma van Plan International België ontwikkelt en rolt de stad Gent een lokaal actieplan uit om straatintimidatie aan te pakken. Dat plan kadert in het grote Vlaamse Plan Samenleven. Daartoe werd de Taskforce seksueel grensoverschrijdend gedrag opgericht (openbaar vervoer, nachtleven, ontmoetingsplaatsen jongeren). Op basis van concrete signalen uit de Taskforce-werkgroepen organiseert Gent intervisies.

Lees meer over het Safer Citiesprogramma of laat je inspireren door een filmpje. De steden Mechelen en Brussel doen ook mee.

Babyspots (2021)

Babyspots zijn te vinden doorheen stad Gent. Een BabySpot is een gezellig plekje in de stad, waar personen op stap met een kindje een rustpunt vinden. Daar kunnen kindjes gevoed en ververst worden. Je herkent deze plaatsen aan de sticker, maar ze zijn ook online terug te vinden op een kaart.

Genk

Kinderdagverblijf van 6.30u tot 22.30u (2021)

In Genk is er het kinderdagverblijf  A.D. Wombat waar kindjes kunnen worden opgevangen van 6u30 tot maar liefst 22u30. Deze late uren zijn belangrijk voor mensen die niet de gewone nine-to-five job hebben.
Zo kunnen ook zij gebruikmaken van het kinderdagverblijf, en krijgen ook zij ondersteuning waar ze alle recht op hebben.

Hasselt

Hasselt Luierlief (2021)

De stad Hasselt zet zich in om met het project 'Hasselt Luierlief' de kenbaarheid van pamperplekjes in de Hasseltse horecazaken en openbare voorzieningen te verhogen en te ondersteunen in de uitbouw ervan.

Jonge ouders dienen zich met hun gezin welkom te voelen in de binnenstad en er moeten voldoende voorzieningen aanwezig zijn om hen te ondersteunen, zoals kwaliteitsvolle en verzorgde pamperplekjes die meteen in het oog springen.

Hasselt ziet nog veel potentieel in Hasselt Luierlief.  Niet alleen op restaurant of in een speelgoedwinkel moet je in alle rust de luier van je baby kunnen verversen, maar evengoed in de wachtzaal van een dokter. Jonge ouders hoeven niet meer op de grond van de toiletten de pamper van hun baby te verversen, dat is definitief verleden tijd. Zo hopen ze zelfs in de toekomst een pampercamper te bouwen, zodat jonge mama’s en papa’s ook op een foodtruckfestival, de wekelijkse markt of de kermis altijd een plek hebben om zich even terug te trekken.

Oostende

Terugbetaling anticonceptie (2021)

De pil een luxe? Niet echt, want voor sommige voorbehoedsmiddelen geldt er een tussenkomst via de mutualiteit.
Voor vrouwen met een beperkt inkomen blijkt de opleg vaak toch nog een te grote hap uit hun budget.  Alle Oostendse vrouwen, ouder dan 21 jaar en met het statuut verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit, kunnen via Sociaal Huis Oostende tussenkomst krijgen in de kostprijs van anticonceptie. 


Women@Work voor vrouwen met een migratieachtergrond (2021)

Inzetten op het versterken van vrouwen in het kader van arbeidsactivering blijft belangrijk. Daarom organiseren het FMDO en het Economisch Huis Oostende sessies van women@work, een informatiesessie voor vrouwen die professioneel aan de slag willen.  Na de sessie is er de mogelijkheid om in te schrijven bij Economisch Huis Oostende voor een traject op maat. De deelnemers krijgen ondersteuning op weg naar werk of opleiding en/of bij behalen van een rijbewijs.

Schaarbeek

Het Huis van de Vrouw in Schaarbeek werkt samen met een netwerk van personen en verenigingen (meer dan 100 partners) aan een plek voor vrouwen waar ze kennis kunnen opdoen en delen. Het is een unieke plek voor ontmoetingen, met een mix van afkomst, talen, sociale context, leeftijd, beroep en cultuur. Er vinden ruim dertig activiteiten per week plaats in de Josaphatstraat 235. Jaarlijks telt men 13.000 deelnemers. Het aanbod is zo divers dat er almaar meer vrouwen, maar ook mannen, deelnemen.

Ieder jaar participeert de gemeente Schaarbeek ook aan de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Feitelijk zijn de gemeentediensten het hele jaar door betrokken bij sensibiliserende en preventieve acties omtrent de gelijkheid van vrouwen en mannen. De Politiezone Brussel-Noord roept op om niet te aarzelen om een klacht in te dienen na een voorval.

In 2022 nam Schaarbeek deel aan de campagne van equal.brussels tegen geweld op vrouwen.

Feministische leeslijst

De Vrouwenraad stelt een feministische leeslijst samen. Deze zal gebruikt worden ter voorbereiding van de leessalons in 2023. Ook ter inspiratie voor gemeentelijke initiatieven!

https://www.goodreads.com/user/show/158430568-vrouwenraad

Landen

Rugby voor jongens én meisjes

Rugbyclub Haspinga organiseerde tijdens het laatste weekend van maart voor de eerste keer een rugbytornooi voor jongens én meisjes. In totaal namen er 250 kinderen deel. De reactie van het jonge meisje op het einde van het fragment (ROB nieuws) vat heel goed samen waar feminisme en gelijke kansen voor staan!

https://www.robtv.be/sport/eerste-rugbytoernooi-van-haspinga-voor-jeugd-is-succes-250-jongens-en-meisjes-namen-deel-151377

Jeugdopbouwwerk Landen organiseerde een actie aan het Landense stadhuis t.g.v. Internationale Vrouwendag op 8 maart. Ze kregen daarbij de steun van het lokaal bestuur en van meerdere verenigingen.

Een van de sprekers was een medewerkster van Vuur vzw, een organisatie die werkt met mensen op de vlucht en met dak- en thuislozen. Er werd onder meer toegelicht hoe het komt dat een meisje met een vluchtverhaal nog kwetsbaarder is dan andere personen die gevlucht zijn.

Landen heeft in de voorbije jaren twee nieuwe straten naar bekende lokale vrouwen vernoemd. Maar er is nog ruimte en intentie voor de toekomst.

Tijdens de herdenkingsviering van 11 november 2022 heeft men verwezen naar vrouwelijke verzetshelden.

De gemeente Landen heeft een schepen en een ambtenaar bevoegd voor gelijke kansen, er zijn twee jonge vrouwelijke schepenen, de algemeen waarnemend directeur is een vrouw en heel wat hogere functies worden door vrouwen ingenomen.

De openbare ruimte moet voor iedereen veilig en toegankelijk zijn. Via een voorstudie gaat men de situatie en verbeterpunten in kaart brengen.

 

 

Sint-Niklaas

Ter gelegenheid van 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseerde Avansa (voorheen Vormingplus of Volkshogescholen) in samenwerking met meer dan twintig verenigingen en met ondersteuning van de stad Sint-Niklaas op 4 maart 2023 van 11u tot 17u een Vrouwenfestival op de Grote Markt.

Dit festival stond helemaal in het teken van meer balans of evenwicht tussen werk, vrije tijd en (zelf)zorg. Op het programma: workshops, lezingen, live optredens, kinderanimatie en internationaal eten en drinken.

De Vrouwenraad organiseerde op 8 maart zelf mee de Internationale Vrouwendag in Sint-Niklaas, samen met ABVV, ACV Puls, Marianne, Hart boven Hard, Vrouwencentrum en Furia. Het Collecti.e.f. 8 maars Sint-Niklaas pakte uit met een sterk avondprogramma: een haka-dans voor gratis menstruatieproducten en pakkende getuigenissen met oproepen voor hogere minimumlonen, sterkere openbare diensten, een minimumpensioen van 1500 euro netto na veertig jaar werken, meer investeringen in gezondheidszorg, onderwijs, kinderopvang en ouderenzorg, en meer daadkracht tegen seksisme, grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.

Hier leest u een artikel op DeWereldMorgen.

 

De Marollen

Veiliger skaten voor vrouwen in de Marollen (2023)

Girls Make the City is het project van de progressieve vrouwenbeweging ZIJkant, in samenwerking met de stadsmakers van Wetopia. Ze gingen – na een projectoproep van de Stad Brussel in verband met gender en stedenbouw – op zoek naar de manier waarop men een stad kan creëren die veilig aanvoelt voor iedereen. Daarvoor consulteerden ze een twintigtal meisjes en jonge vrouwen die vaak in de Marollen vertoeven.

Jongens en mannen die zich niet weten te gedragen, durven gemakkelijk seksistische en schunnige opmerkingen te maken en oneerbare voorstellen te doen. Ook houden ze niet altijd hun handen thuis.

Negen op de tien meisjes in Antwerpen, Brussel en Charleroi hebben al seksueel getinte straatintimidatie meegemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Plan International, een ngo voor kinderrechten. De helft van de meisjes past hun gedrag aan. Ze mijden bepaalde plekken of nemen een andere route, gaan niet alleen op stap of kleden zich anders.

Het onderzoek van ZIJkant resulteerde in een reeks concrete acties, adviezen voor beleidsmakers en een vierdelige podcastreeks. In de laatste aflevering van de podcast gaan de meisjes dieper in op het thema van gender in de publieke ruimte. Ze delen ideeën om de publieke ruimte van het Ursulineskatepark in de Brusselse Marollen veiliger te maken voor meisjes en vrouwen. Terug te vinden op Apple Podcasts en Spotify!

Welke maatregelen kunnen bijdragen aan een oplossing? Allereerst betere verlichting en openbare toiletten voor vrouwen. Maar ook workshops micro-agressie op school en meer meisjes die naar het skatepark gaan om sterker in groep te staan en de openbare ruimte op te eisen.

Tijdens de maand juli zullen meisjes en vrouwen op een wall of truth naast het station Kapellekerk hun ervaringen met straatintimidatie via een fresco kunnen delen: feministische citaten, verwijzingen naar seksisme en hashtags om jongens en mannen te sensibiliseren. “De bedoeling is dat jongens en mannen bondgenoten worden", aldus Julie Van Garsse van ZIJ-kant.

Lees en bekijk hier meer.

 

 

 

Quaregnon

Femi(ni)cide en gendergerelateerde dodingen (2023)

Op donderdag 9 maart a.s. vindt in Quaregnon de inauguratie plaats van een gedenkteken ter herinnering aan de slachtoffers van femi(ni)cide en intrafamiliaal geweld. Op de Place Nicolas Jenart zal de burgemeester om 18u als eerste het woord nemen. 

De gemeente Quaregnon en de Compagnie de la Bête Noire hebben voor het financiële luik gezorgd. Er kwam onder meer bijkomende ondersteuning en hulp vanuit de Réseau Vif Borain, de FOD Binnenlandse Zaken en de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Quaregnon heeft zijn identiteit aan drie ankerpunten vastgeklikt: solidariteit, interculturaliteit en samenleven. De gedenksteen brengt de vrouwelijke slachtoffers van intrafamiliaal geweld in herinnering. Tegelijk wordt het jarenlange veldwerk van de sociale diensten qua veiligheid en preventie op de voorgrond geplaatst. Maar het is vooral een onvoorwaardelijke oproep om de strijd met het geweld op vrouwen te blijven voeren.

Klik hieronder om meer te lezen:

dossier de presse stele feminicide Quaregnon

Vlaanderen

Vlaanderen opent vijf extra centra in de strijd tegen intrafamiliaal geweld (2023)

We hebben in Vlaanderen al vier Family Justice Centers (twee in Antwerpen en twee in Limburg), waar slachtoffers van intrafamiliaal geweld terechtkunnen. In 2023 komen er nog vijf bij: in Leuven, Halle, Gent, Kortrijk en Oostende. Zo zal elke Vlaamse provincie minstens één centrum hebben. Een multidisciplinair team werkt er samen onder hetzelfde dak: hulpverleners, politie, justitie en andere betrokkenen.

In de bestaande centra steeg het aantal begeleidingen op twee jaar tijd met 40 % tot 2600 in 2022. Steden en gemeenten investeren mee in de verdere uitrol van het project. Hiermee komt men tegemoet aan de nood aan extra ondersteuning. Er komen ook meer kinderpsychologen. Een lotgenotenwerking wordt opgestart. De vijf nieuwe centra zullen eerst en vooral de risicogezinnen beter volgen.

Tienen

European Disability Card in Tienen (2023)

De gemeente Tienen pakt uit met de vernieuwde European Disability Card. Het is nu voor gebruikers nog handiger geworden om de kaart aan te vragen. Er zijn ook een aantal voordelen aan verbonden bij de vrijetijdsdiensten van de stad, zoals sport en cultuur.

Meer info op www.eudisabilitycard.be.

Aalst

Workshop geweldloos opvoeden

Hoe kan jij je als opvoeder (hulpverlener, ouder, zorgleerkracht, pleegouder) krachtig verzetten tegen onacceptabel gedrag (zoals agressie, niet meer naar school gaan, druggebruik, gameverslaving), zonder daarbij terecht te komen in spiralen van onmacht en escalaties?

Deze infoavond voor iedereen die met opvoeding van jongeren te maken heeft, vindt plaats op dinsdag 2 mei 2023 om 19u30 in Utopia (zaal De Geuzen, Utopia 1 in Aast).

Hilde Leonard, drijvende kracht achter het Vormingsnetwerk Nieuwe Autoriteit en Geweldloos Verzet op school (www.NAGVopschool.be), leidt de avond, die tot stand kwam in samenwerking met het Vredeshuis Aalst.

Deelname is gratis, vooraf inschrijven is verplicht en kan via dit formulier tot de dag ervoor (12 uur). 

 

Leuven

Internationale Vrouwendag op 7, 8 en 9 maart 2023

Het centrale thema is de solidariteit tussen feministische generaties/groepen en emancipatiebewegingen.

Leuven bijt op dinsdagavond 7 maart om 20u in de Bib de spits af met een gesprek over vrouwenrechten toen en nu, hier en elders. Professor Eva Brems modereert het gesprek tussen sprekers van verschillende generaties en met diverse ervaringen en achtergronden.

Op woensdagnamiddag (Bib, van 14u tot 17u30) organiseert men een voorleesmarathon voor kinderen met een boeiende mix van verhalen over empowerment. Onder meer de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani en nieuwsanker Goedele Wachters tekenen present.

Donderdagavond om 20u in M Leuven is er de leesclub 'De Argonauten', naar het boek van Maggie Nelson. In kleine groepjes komen de volgende thema's aan bod: genderfluïditeit, radicale individuele vrijheid en de waarde van zorg voor een gezin. Meer info: klik hier.

Ik Sta Op (2023)

Deze campagne roept getuigen van discriminatie en geweld op om tussen te komen wanneer ze iets horen of zien dat niet door de beugel kan. Zoals bijvoorbeeld een seksistische of racistische opmerking of pestgedrag omwille van iemands geaardheid. Leuven biedt een interactieve workshop aan met tips om in te grijpen bij ongepast gedrag. Scholen, organisaties, sportclubs en jeugdverenigingen kunnen een training op maat aanvragen.

Lees hier meer.

Gratis buggy uitlenen (2021)

De stad Leuven organiseert de uitleendienst van kinderwagens voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar. Mensen met kinderen kunnen op meerdere buggypunten in de stad terecht om er één uit te lenen. Ouders met jonge kinderen schakelen vaak over van de fiets naar de auto. Ze krijgen hun buggy niet vervoerd met de fiets of het openbaar vervoer. En dat is dan weer slecht voor het milieu. Daar wilden ze in Leuven iets aan veranderen en zo ontstond dit idee. 

 

 

Stad Brussel

Het Brussels plan ter bestrijding van seksuele intimidatie en geweld tegen vrouwen loopt van 2020 tot 2024. Dit is het eerste globale Brusselse plan dat deze problematiek op gecoördineerde, transversale, transparante en efficiënte wijze wil aanpakken. Zowel preventie, sensibilisering als slachtoffer- en daderhulp komen aan bod. Er werden 56 acties uitgerold.

ZIJkant & Girls Make The City

In de warme nazomer van 2022 verenigden ZIJkant, de progressieve vrouwenbeweging en de sociaal-stedelijke organisatie Wetopia (making cities together in new alliances) 25 jongeren met heel verschillende interesses en achtergronden rond een stukje Brussel dat ze delen: het skatepark aan de Kapellekerk en de directe omgeving in de Marollen. Het is een plaats en een buurt waar geen van hen zich echt vrij of veilig voelt. Samen bedachten ze hoe hun stad een meer inclusieve plek kon worden, voor henzelf, maar ook voor hun ouders, vrienden en buren. Hun voorstellen werden vertaald naar aanbevelingen voor stadsplanners. De Stad Brussel had de projectoproep gelanceerd.

DIGITALE_BROCHURE-Girls-Make-The-City

Herdenking verzetsheldinnen

De gemeente Beerse haalde tijdens de toespraak van 11 november 2021 de drie heldinnen uit W.O. I aan (Edith Cavell, Louisa D'havé en Gabrielle Petit - zie onze digitale brochure). Ook werd in juni de Marie De Breynestraat ingehuldigd.

De gemeente Borsbeek verwees tijdens de herdenking van Wapenstilstand in 2021 naar onze brochure.

In 2022 kregen de twee digitale brochures veel aandacht. Gelijke Kansen Vlaanderen en het kabinet van bevoegd minister Bart Somers waren vol lof, net als onze aangesloten verenigingen en onze vredesvrouwen. We kregen heel wat bestellingen binnen voor white poppies, die daarna opgespeld werden tijdens de herdenkingen van Wapenstilstand op 11 november. De gemeentes Landen, Gent en Brugge zeiden inspiratie te zullen halen uit de brochures bij de opmaak van hun speech. Gent en Landen beloofden in de toekomst onze namenlijst te gebruiken bij de zoektocht naar nieuwe straatnamen.

De gemeente Borsbeek bezorgde de brochures aan de drie onderwijsinstellingen, deelde white poppies uit en de burgemeester verwees in zijn toespraak uitgebreid naar de Vrouwenraad, waarvoor onze oprechte dank. Zie foto's lager.

De gemeente Schaarbeek was verheugd dat er drie van haar verzetsvrouwen opgenomen werden in de brochures en zou er in het gemeentekrantje van november een artikel aan wijden.

De stad Antwerpen gaf mee via de nieuwsbrief van het Vredescentrum de nodige aandacht te zullen besteden aan de digitale brochures en nodigde de Vrouwenraad uit om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheid op het Schoonselhof (11 november, Wapenstilstand). Hier gingen wij uiteraard graag op in.

De stad Ieper is bezig met de omzetting van de twintig portretten naar een tentoonstelling met panelen. Die gaat in mei van start en kan daarna het hele land rondreizen. Meer info volgt!

 

Orange the World

Gebouwen, monumenten en plaatsen in ons land kleuren oranje om geweld tegen vrouwen aan te kaarten

Ieder jaar, in het kader van de Internationale dag tegen geweld op vrouwen op 25 november vindt de ‘Orange the world’-campagne plaats. Vrouwenrechten zijn mensenrechten en oranje symboliseert de opkomende zon, het aanbreken van een hoopvolle toekomst waarin meisjes en vrouwen veilig zijn.

Vanaf 25 november tot 10 december (verjaardag UVRM) worden zowel in grote als in kleinere steden officiële gebouwen, monumenten en plaatsen in het oranje verlicht of getooid. Onder andere het Sportpaleis en het Vlinderpaleis in Antwerpen, de watertoren in Aalst, het Brusselse stadhuis, het casino in Oostende en de Rijselsepoort in Ieper deden mee in 2021.

In 2022 deden onder meer Affligem, Roeselare en Knokke-Heist mee. Zonta Roeselare en Soroptimist Roslar, beide serviceclubs, zorgden ervoor dat beelden een oranje hesje kregen, dat bomen versierd werden met oranje linten, dat het AZ Delta oranje uitgelicht werd en dat enkele bussen van De Lijn voorzien werden van een oranje banner. In Knokke-Heist was Zonta betrokken bij de oranje belichting van het Cultuurcentrum en het AGSO-gebouw 't Walletje. In Sint-Niklaas droegen bomen en standbeelden oranje lintjes en capes, opnieuw een samenwerking tussen Zonta Club Waasland en Soroptimist Club Land van Waas. De campagne zette ook hulplijn 1712 in de kijker. Deze lijn is gratis en anoniem. Het nummer was zichtbaar op bussen van De Lijn en op broodzakken.

Manneken Pis in Brussel droeg op 25 november opnieuw zijn oranje kostuumpje.

Ook jouw gemeente kan meewerken om de strijd tegen geweld op vrouwen onder de aandacht te brengen.  
Belicht op ‘Orange your City’-dag een of meerdere gebouwen in je gemeente of stad. Stuur ons een foto en wij geven deze graag een plaatsje op de website. 

Gent

Vrouwelijke straatnamen in Gent (2022)

Inhaalbeweging voor toekenning van vrouwennamen
In verhouding tot het totale aantal plaatsnamen in Gent zijn plaatsnamen die verwijzen naar een vrouw nog steeds in de minderheid.  De stad Gent wil daarom zorgen voor een inhaalbeweging.

De (vrouwen)namen hebben bij voorkeur een link met Gent maar dit is geen noodzaak. Zo kan ook voor internationale figuren worden gekozen naar analogie met bijvoorbeeld de Marie Curiestraat of het Marguerite Yourcenarpad. De Stad Gent kiest hierbij voor mensen met een verdienste op maatschappelijk, wetenschappelijk en sociaal vlak zoals het decreet voorschrijft.

De inhaalbeweging is nu volop bezig. De Gentse straat-, brug-, park- en tuinnamen worden steeds vrouwelijker. Ongeveer een kwart is naar een vrouw vernoemd: Louisa D'Havé, Edith Cavell, Regine Beer, Yvonne Fontaine, Paula Marckx en Emilia Dutry. Ook tien straten en paden kregen de naam van Gentse verzetsstrijdsters: de Hilda Daneelsstraat, de Hélène Mallebranckestraat, de Martha Anthonisstraat, de Simonne Verhellestraat, de Pierrette Cuelenaerestraat, het Julienne De Plupad, de Martha Grypstraat, het Stephania Demoorpad, het Simone Moulinpad en de Marie Pollstraat (met geboorte- en sterfdatum plus het onderschrift 'Gentse verzetsstrijdster').

Lokaal actieplan straatintimidatie

In het kader van het twee- of driejarig Safer cities-programma van Plan International België ontwikkelt en rolt de stad Gent een lokaal actieplan uit om straatintimidatie aan te pakken. Dat plan kadert in het grote Vlaamse Plan Samenleven. Daartoe werd de Taskforce seksueel grensoverschrijdend gedrag opgericht (openbaar vervoer, nachtleven, ontmoetingsplaatsen jongeren). Op basis van concrete signalen uit de Taskforce-werkgroepen organiseert Gent intervisies.

Lees meer over het Safer Citiesprogramma of laat je inspireren door een filmpje. De steden Mechelen en Brussel doen ook mee.

Babyspots (2021)

Babyspots zijn te vinden doorheen stad Gent. Een BabySpot is een gezellig plekje in de stad, waar personen op stap met een kindje een rustpunt vinden. Daar kunnen kindjes gevoed en ververst worden. Je herkent deze plaatsen aan de sticker, maar ze zijn ook online terug te vinden op een kaart.

Brugge

Wandeling ZIJ-straten (2021)

In Brugge zijn speciale wandelingen genaamd  ‘ZIJ-straten’ te volgen. Deze leiden je doorheen de stad en de vrouwengeschiedenis van Brugge. Een ervaren gids neemt je mee op een ware ontdekking doorheen Brugge en toont je de plaatsen waar vrouwen leefden en werkten. Je krijgt uitleg over hun levenswijze maar ook vertelt men je hoe het verleden de situatie van vandaag nog steeds beïnvloedt.

8 maart - Internationale Vrouwendag 

Elk jaar organiseert Brugge een leuk gevulde dag in het teken van internationale vrouwendag. Op 8 maart 2021 kaapten Brugse vrouwen Villa Bota . In een vier uur durende radio-uitzending interviewde Dalilla Hermans achtereenvolgens marathonloopster Beryl Otieno, slamdichter en rapper Doorn Roosje (Nina Everaert), politiek wetenschapper Maud Boey, psychologe Mathilde Vandemoortele, amoedespecialist en coördinator van vzw Wieder Pascale Cockhuyt en auteur/regisseur Lara Taveirne. 

De uitzending gemist?
Je kan de gesprekken hier achteraf nog beluisteren, netjes opgesplitst naar vier podcasts van een uur.

Genk

Kinderdagverblijf van 6.30u tot 22.30u (2021)

In Genk is er het kinderdagverblijf  A.D. Wombat waar kindjes kunnen worden opgevangen van 6u30 tot maar liefst 22u30. Deze late uren zijn belangrijk voor mensen die niet de gewone nine-to-five job hebben.
Zo kunnen ook zij gebruikmaken van het kinderdagverblijf, en krijgen ook zij ondersteuning waar ze alle recht op hebben.

Meisjes en de publieke ruimte

Meisjes spelen minder buiten dan jongens. Hoe zorg je ervoor dat meisjes zich meer thuis voelen in de publieke ruimte? Kind & Samenleving maakte een interactieve pdf met 10 ontwerpprincipes voor een meer genderinclusieve (speel)ruimte.

Samen met meisjes gingen ze na hoe speelruimte en publieke ruimte beter tegemoet kunnen komen aan de manier waarop meisjes buiten spelen, en hoe ruimte het spel van meisjes beter kan ondersteunen. Meisjes zijn net zo goed als jongens op zoek naar avontuur. Ze combineren hun spel wel vaker met babbelen en chillen, en hun spel zelf wisselt meer af. Meisjes vragen dan ook naar een gevarieerde ruimte waar plaats is voor allerlei groepen.

Hoe ze dat precies aanpakken? Laat je inspireren door de interactieve publicatie 'Meisjes en de publieke ruimte'! (2021)

 

Hasselt

Hasselt Luierlief (2021)

De stad Hasselt zet zich in om met het project 'Hasselt Luierlief' de kenbaarheid van pamperplekjes in de Hasseltse horecazaken en openbare voorzieningen te verhogen en te ondersteunen in de uitbouw ervan.

Jonge ouders dienen zich met hun gezin welkom te voelen in de binnenstad en er moeten voldoende voorzieningen aanwezig zijn om hen te ondersteunen, zoals kwaliteitsvolle en verzorgde pamperplekjes die meteen in het oog springen.

Hasselt ziet nog veel potentieel in Hasselt Luierlief.  Niet alleen op restaurant of in een speelgoedwinkel moet je in alle rust de luier van je baby kunnen verversen, maar evengoed in de wachtzaal van een dokter. Jonge ouders hoeven niet meer op de grond van de toiletten de pamper van hun baby te verversen, dat is definitief verleden tijd. Zo hopen ze zelfs in de toekomst een pampercamper te bouwen, zodat jonge mama’s en papa’s ook op een foodtruckfestival, de wekelijkse markt of de kermis altijd een plek hebben om zich even terug te trekken.

Mechelen

Genderstatement (2021)

Vrouwen en mannen zijn gelijk
Voor de stad Mechelen is de gelijkheid en gelijkwaardigheid van man en vrouw een fundamentele en onaantastbare hoeksteen van onze open samenleving die door diversiteit wordt gekenmerkt. Dit principe vormt de basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Vrouwen en mannen, jongens en meisjes hebben dezelfde rechten en plichten, moeten dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen, dezelfde dromen en ambities kunnen koesteren en waarmaken. Wie deel uitmaakt van de Mechelse samenleving moet deze principes aanvaarden en respecteren. 

Stad Mechelen engageert zich om via al haar beleidsdomeinen op structurele wijze de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan te pakken.
Bron en meer info: https://www.mechelen.be/genderstatement

Intrafamilaal geweld bespreekbaar maken (2021)

25 november is de Internationale dag tegen geweld op vrouwen. Naar aanleiding van deze dag lanceert de stad Mechelen ieder jaar een campagne.  Een voorbeeld hiervan is een filmpje dat intrafamiliaal geweld onder de aandacht durft te brengen. Dit project kwam tot stand in samenwerking met de jonge creatievelingen van Project Wolf. Eén boodschap staat centraal: we moeten komaf maken met het taboe rond dit thema. Erover spreken is immers de eerste stap in een andere richting, zowel voor wie het meemaakt als voor wie een vermoeden heeft. 

Verder vind je ook heel veel praktische info over de verschillende vormen van geweld.  En last but not least zijn er de links om slachtoffers én daders van geweld door te verwijzen naar gepaste hulpverlening. 

Bron: https://www.mechelen.be/ifg

De stad Mechelen heeft zich in 2021 samen met de plaatselijke horeca ook geëngageerd om seksuele intimidatie en agressie in het nachtleven te voorkomen. Er zijn een aantal kwetsbare nachtcafés en uitgaanszones. Het plan is preventief bedoeld en behelst een vijftal concrete actiepunten. Zo onder meer een coachingtraject voor horecapersoneel om signalen en risico’s te herkennen en een sensibiliseringscampagne in de cafés, met preventieve tips en do’s en don’ts op bierviltjes, placemats en affiches. Het buurtinformatienetwerk horeca (BIN H) werd geheractiveerd. Er wordt verder ingezet op de virtuele chatbot Yana, ontwikkeld in de strijd tegen straatintimidatie, om het veiligheidsgevoel te verbeteren.

Oostende

Terugbetaling anticonceptie (2021)

De pil een luxe? Niet echt, want voor sommige voorbehoedsmiddelen geldt er een tussenkomst via de mutualiteit.
Voor vrouwen met een beperkt inkomen blijkt de opleg vaak toch nog een te grote hap uit hun budget.  Alle Oostendse vrouwen, ouder dan 21 jaar en met het statuut verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit, kunnen via Sociaal Huis Oostende tussenkomst krijgen in de kostprijs van anticonceptie. 


Women@Work voor vrouwen met een migratieachtergrond (2021)

Inzetten op het versterken van vrouwen in het kader van arbeidsactivering blijft belangrijk. Daarom organiseren het FMDO en het Economisch Huis Oostende sessies van women@work, een informatiesessie voor vrouwen die professioneel aan de slag willen.  Na de sessie is er de mogelijkheid om in te schrijven bij Economisch Huis Oostende voor een traject op maat. De deelnemers krijgen ondersteuning op weg naar werk of opleiding en/of bij behalen van een rijbewijs.

Schaarbeek

Het Huis van de Vrouw in Schaarbeek werkt samen met een netwerk van personen en verenigingen (meer dan 100 partners) aan een plek voor vrouwen waar ze kennis kunnen opdoen en delen. Het is een unieke plek voor ontmoetingen, met een mix van afkomst, talen, sociale context, leeftijd, beroep en cultuur. Er vinden ruim dertig activiteiten per week plaats in de Josaphatstraat 235. Jaarlijks telt men 13.000 deelnemers. Het aanbod is zo divers dat er almaar meer vrouwen, maar ook mannen, deelnemen.

Ieder jaar participeert de gemeente Schaarbeek ook aan de Internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen. Feitelijk zijn de gemeentediensten het hele jaar door betrokken bij sensibiliserende en preventieve acties omtrent de gelijkheid van vrouwen en mannen. De Politiezone Brussel-Noord roept op om niet te aarzelen om een klacht in te dienen na een voorval.

In 2022 nam Schaarbeek deel aan de campagne van equal.brussels tegen geweld op vrouwen.

Met steun van