Onvergetelijke heldinnen van het verzet uit W.O.I en II

Gepubliceerd op 9 november 2021

De digitale brochure over heldinnen tijdens de twee wereldoorlogen start in 2021 met een bescheiden reeks van tien portretten van vrouwen die heldendaden verricht hebben tijdens de oorlog of nadien ontelbare keren het verhaal gedaan hebben van de gruwel in het concentratiekamp. We brengen hier hulde aan zowel bekende als minder bekende vrouwen. Ze waren spion, koerier, verdeelden voedsel en kleding, verpleegden oorlogsslachtoffers, … . Verschillende vrouwen hebben pas laat erkenning gekregen. Al deze heldinnen mogen nooit vergeten worden voor hun rol en hun bijdrage aan de strijd tegen de bezetter en in de opbouw en het behoud van vrede. 11 november, dag dat we de Wapenstilstand na W.O.I herdenken, is een zeer geschikte gelegenheid om hen in de kijker te plaatsen.

De lokale besturen kunnen met behulp van deze brochure hieraan hun steentje bijdragen, bijvoorbeeld door de verhalen in hun speeches op te nemen of de bevolking kennis te laten maken met de digitale portrettenreeks.

Ondertussen is ook onze tweede portretreeks klaar met tien nieuwe vrouwen die hun steentje hebben bijgedragen tijdens de twee wereldoorlogen (2022). Vers van de pers: derde brochure (oktober 2023). De drie brochures kunt u hieronder downloaden:

Vrouwenraad_Digitale-brochure-Vredesvrouwen-def (eerste reeks)

Vrouwenraad_Digitale brochure-Vredesvrouwen-tweede portretreeks (tweede reeks)

Vrouwenraad_Digitale brochure-Vredesvrouwen-derde portretreeks (derde reeks)

 

Met steun van