Meisjes en vrouwen, verover de stad op de fiets!

Gepubliceerd op 23 augustus 2021

Fietsen staat voor vrijheid. Toch trappen ook in Antwerpen mannen nog steeds meer kilometers weg dan vrouwen. zij-kant wil meer vrouwen op hun stalen ros, en een stad op maat van de fietsende sinjoras.

Met ‘Fietsen geeft A vleugels’ fietsen de deelnemers door straten genoemd naar opmerkelijke dames en voorbij vrouwelijke street art. Zo toont zij-kant  dat vrouwen steeds meer hun plaats opeisen in het straatbeeld.

Het parcours voert ons langs herinneringen aan een roemrijk verleden naar de nieuwe wind die door de Kanaalzone waait: we starten voor het majestueuze Centraal Station aan het Koningin Astridplein, duiken in de Jeanne Brabantstunnel en fietsen vervolgens via Park Spoor Noord naar het Albertkanaal. Daar ontdekken we de maatschappelijk geëngageerde street art die de industriële buurt opfleurt en houden we halt bij een hommage aan Julie Van Espen. We komen aan in het groen, voor een nieuwe muurschildering in het Bisschoppenhofpark.

Deze muurschildering werd door artieste Napam gemaakt voor zij-kant. Ze beschilderde een grauwe elektriciteitscabine en de muur van kleuterschool De Groene Egel. “Met de fiets verover je de wereld”, vertelt haar tekening aan de kinderen van de buurt. Het fresco wordt bij onze aankomst feestelijk ingehuldigd.

Dit is een initiatief van zij-kant in samenwerking met Gelijke Kansen Vlaanderen, Stad Antwerpen, District Deurne, de Antwerpse Fietsschool, Curieus en Safe Space vzw.

Bron en meer info: zij-kant ‘Fietsen geeft A vleugels’

Met steun van